Wil je graag begeleider worden en wil je hiervoor een flexibele opleiding volgen? Dan is het bbl-traject MZ – persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg echt iets voor jou!
De opleiding is vormgegeven op basis van beroepsgerichte rollen, waardoor er steeds vanuit een ander perspectief naar het beroep gekeken wordt. Sociaal leren is een belangrijk onderdeel van de opleiding.
Wat levert de opleiding mij op?
- Je doet kennis op en leert vaardigheden die je direct kunt gebruiken bij je dagelijkse werkzaamheden.
- Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.
- Je versterkt je positie op de arbeidsmarkt.
- Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel erkend mbo-diploma.
Het beroep
Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg bied je zorg en ondersteuning aan mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperkingen. Zij hebben ondersteuning nodig op het gebied van wonen, zorg, dagbesteding of vrije tijd. Je begeleidt hen daarbij en geeft ze net dat beetje extra aandacht. Je helpt deze mensen zo zelfredzaam mogelijk te leven op de verschillende leefgebieden. Samen met de anderen in je team zorg je ervoor dat de cliënten zo goed mogelijk tot hun recht komen. Als persoonlijk begeleider heb je een coördinerende rol, je draagt zorg voor het ondersteuningsplan en bent eerste aanspreekpunt voor de cliënt en naastbetrokkenen.
Wat leer je?
Tijdens de opleiding leer je:
- Ontwikkelingspsychologie
- De diverse doelgroepen binnen de gehandicaptenzorg (her)kennen en hun specifieke begeleidingsbehoeften
- Ondersteunen en begeleiden van cliënten in het dagelijks leven, bij de persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, dag invulling en dagbesteding
- Methodisch werken
- Communicatie met de cliënt en het sociale netwerk
- Benaderingswijze en begeleidingsmethoden gericht op de diverse doelgroepen
- Samenwerken en communicatie met andere professionals
- Observeren, rapporteren en het schrijven van een ondersteuningsplan
- Coördineren van de zorg en begeleiding van de client
- Kwaliteitszorg
Tot slot is er veel aandacht voor jouw professionele ontwikkeling en reflectie op je handelen. Keuzedelen, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap zijn ook onderdeel van de opleiding.