Bbl-opleiding | Helpende zorg en welzijn

Wil je graag werken als Helpende in de zorg en welzijn en wil je hiervoor een flexibele opleiding volgen? Dan is het bbl-traject Helpende zorg en welzijn echt iets voor jou!

De opleiding is vormgegeven op basis van de CanMEDS-rollen, waardoor er steeds vanuit een ander perspectief naar het beroep gekeken wordt. Sociaal leren is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

 

Wat levert de opleiding mij op?

 • Je doet kennis op en leert vaardigheden die je direct kunt gebruiken bij je dagelijkse werkzaamheden.
 • Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.
 • Je versterkt je positie op de arbeidsmarkt.
 • Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel erkend mbo-diploma

 

Het beroep

Als Helpende Zorg en Welzijn help je mensen bij het uitvoeren van hun dagelijkse bezigheden. Je begeleidt en verzorgt mensen van nul tot honderd jaar. Je ondersteunt ze bij hun hobby’s en je helpt ze bij het eten, drinken, wassen en aankleden. Ook verzorg je huishoudelijke taken, zoals opruimen, boodschappen doen, koffiezetten, afwassen en tafel dekken. Daarnaast zorg je er ook voor dat de cliënten zich prettig voelen. Daarom maak je tijd voor een praatje of spelletje en steun je de zorgvrager als deze het moeilijk heeft.

 

Wat leer je?

Tijdens de opleiding doe je kennis op over en ontwikkel je vaardigheden op het gebied van:

 • een prettige woon- en leefomgeving
 • ondersteuning bij dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld het huishouden
 • persoonlijke verzorging
 • het opstellen van een werkplanning
 • omgaan met verschillende typen cliënten

 

Keuzedelen, Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap zijn ook onderdeel van de opleiding.

Diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je het mbo-2-diploma Helpende Zorg en Welzijn.

 

Toelatingseisen

Je kan deelnemen aan de opleiding met:

 • een mbo-1-diploma
 • een vmbo-diploma (bb, kb, gl of tl)
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo
 • een screening (bijvoorbeeld op basis van relevante praktijkervaring)

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De CanMEDS-rollen voor een Helpende Zorg & Welzijn vormen de basis van deze opleiding. Werkplekleren staat centraal in de opleiding. Dit is ook het uitgangspunt van de contactdagen. Deze dagen hebben een interactief karakter, waarbij je eigen inbreng noodzakelijk is. Per rol wordt bepaald welke kennis en vaardigheden je al beheerst. Dit vormt het uitgangspunt voor verdere ontwikkeling en verdieping. Zowel tijdens de contactdagen als daarbuiten wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, die ondersteund worden door leertechnologie. Ook werk je in een digitale omgeving samen met collega’s uit de opleiding. Hierbij wordt verwacht dat je elkaar feedback kunt geven en hier zelf ook van wil leren. Generieke vakken, zoals Nederlands, rekenen en keuzedelen, doorloop je zelfstandig door middel van e-learning.

Je wordt tijdens de opleiding begeleid door zowel mensen uit je organisatie als mensen vanuit het onderwijs. Samen zorgen zij ervoor dat je voldoende ondersteuning krijgt.

De duur van de opleiding is flexibel en is minimaal 1 jaar. Per week heb je 1 contactdag van 8 uur onder begeleiding van een leercoach en ben je 10 tot 12 uur bezig met opdrachten op je werkplek en zelfstudie. Daarnaast moet je tijd inruimen voor zelfstudie.

 

Meer informatie

Helpdesk NCVB Bedrijfsopleidingen

T  013-5397077
E  ncvbhelpdesk@ncvbbedrijfsopleidingen.nl
I  www.ncvbbedrijfsopleidingen.nl

NCVB Bedrijfsopleidingen partner in talentontwikkeling