Opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Wil je graag een mbo-diploma halen waarbij je werken en leren goed kunt combineren? Dan is een opleiding via “Het Opleidingshuis” van NCVB Bedrijfsopleidingen de oplossing!

Jouw werkgever heeft samen met NCVB Bedrijfsopleidingen de mbo-opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg ontwikkeld. Deze opleiding is afgestemd op de dagelijkse praktijk van jouw organisatie.

 Wat levert de opleiding mij op?

  • Je volgt een opleiding die past bij jouw dagelijkse werkzaamheden
  • Je versterkt je positie op de arbeidsmarkt
  • Een opleiding volgen draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling
  • Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel landelijk erkend mbo-diploma

 

Het beroep

Als Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg werk je met mensen die een verstandelijke, lichamelijke of een zintuiglijke beperking hebben. Je bent een echt mensen-mens en je ziet wat iemand wél kan. Je begeleidt cliënten bij hun persoonlijke verzorging, het wonen en huishouden, vrije tijd, scholing en werk en zorgt ervoor dat de mensen die jij begeleidt zich goed voelen. Je coördineert de ondersteuning en je helpt de cliënt bij het maken van eigen keuzes om zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen en werken.

 

Wat leer je?

Je leert cliënten te ondersteunen bij persoonlijke verzorging, wonen en huishouden. Ook leer je cliënten te activeren met behulp van de juiste zorg. Je leert de hulpvraag van de cliënt te inventariseren en een begeleidingsplan op te stellen en uit te voeren. Verder leer je hoe je moet observeren, rapporteren en coördineren. Keuzedelen, Nederlands, rekenen, engels en loopbaan en burgerschap zijn ook onderdeel van de opleiding.

 

Diploma en vervolgopleidingen

Na het afronden van de opleiding ontvang je het mbo-4-diploma Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Vervolgens kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Sociaal Pedagogische Hulpverlening.

 

Toelatingseisen

Je kan deelnemen aan de opleiding met:

  • een mbo-3-diploma
  • een vmbo-diploma (kb, gl of tl)
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo
  • een gelijkwaardig diploma
  • een screening (bijvoorbeeld op basis van relevante praktijkervaring)

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je volgt de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je werkt en leert tegelijk. Tijdens de opleiding word je begeleid door zowel mensen uit je organisatie als mensen vanuit NCVB Bedrijfsopleidingen. Samen zorgen zij ervoor dat je voldoende ondersteuning krijgt. De wettelijke duur van de opleiding is 3 jaar. Tijdens de intake wordt per individu bekeken of er kan worden afgeweken van deze duur. De opleiding zal voor jou minimaal 1,5 jaar duren. De lesplanning wordt in overleg met jouw werkgever gemaakt. Je hebt ongeveer eens in de 2 à 3 weken een lesdag. Daarnaast ben je gemiddeld 4 tot 6 uur per week kwijt aan zelfstudie en het maken van opdrachten.

 

Waar wordt de les gegeven?

De leslocatie wordt samen met jouw werkgever bepaald.

 

Meer informatie

Helpdesk NCVB Bedrijfsopleidingen

T  013-5397077
E  ncvbhelpdesk@ncvbbedrijfsopleidingen.nl
I  www.ncvbbedrijfsopleidingen.nl

NCVB Bedrijfsopleidingen partner in talentontwikkeling