Opleiding Helpende Zorg en Welzijn

Wil je graag een mbo-diploma halen waarbij je werken en leren goed kunt combineren? Dan is een opleiding via “Het Opleidingshuis” van NCVB Bedrijfsopleidingen de oplossing!

Jouw werkgever heeft samen met NCVB Bedrijfsopleidingen de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn ontwikkeld. Deze opleiding is afgestemd op de dagelijkse praktijk van jouw organisatie.

 Wat levert de opleiding mij op?

  • Je volgt een opleiding die past bij jouw dagelijkse werkzaamheden
  • Je versterkt je positie op de arbeidsmarkt
  • Een opleiding volgen draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling
  • Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel landelijk erkend mbo-diploma

 

Het beroep

Als Helpende zorg en welzijn help je mensen bij het uitvoeren van hun dagelijkse bezigheden. Je begeleidt en verzorgt mensen van nul tot honderd jaar. Je ondersteunt ze bij hun hobby’s en je helpt ze bij het eten, drinken, wassen en aankleden. Ook verzorg je huishoudelijke taken, zoals opruimen, boodschappen doen, koffiezetten, afwassen en tafel dekken. Daarnaast zorg je er ook voor dat de cliënten zich prettig voelen. Daarom maak je tijd voor een praatje of spelletje en steun je de zorgvrager als deze het moeilijk heeft.

 

Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding een prettige woon- en leefomgeving voor je cliënten te creëren. Ook leer je hoe je de cliënt ondersteuning biedt bij dagelijkse activiteiten zoals het huishouden. Maar ook de persoonlijke verzorging van de cliënt komt aan bod. Je leert hoe je een werkplanning opstelt. Daarnaast leer je hoe je met verschillende typen cliënten moet omgaan. Keuzedelen, Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap zijn ook onderdeel van de opleiding.

 

Diploma en vervolgopleidingen

Na het afronden van de opleiding ontvang je het mbo-2-diploma Helpende zorg en welzijn. Vervolgens kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, Bijvoorbeeld naar Verzorgende-IG. Begeleider gehandicaptenzorg of Begeleider specifieke doelgroepen.

 

Toelatingseisen

Je kan deelnemen aan de opleiding met:

  • een mbo-1-diploma
  • een vmbo-diploma (bb, kb, gl of tl)
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo
  • een gelijkwaardig diploma
  • een screening (bijvoorbeeld op basis van relevante praktijkervaring)

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je volgt de opleiding Helpende zorg en welzijn via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je werkt en leert tegelijk. Tijdens de opleiding word je begeleid door zowel mensen uit je organisatie als mensen vanuit NCVB Bedrijfsopleidingen. Samen zorgen zij ervoor dat je voldoende ondersteuning krijgt. De opleiding zal voor jou minimaal 1 jaar duren. De lesplanning wordt in overleg met jouw werkgever gemaakt. Je hebt ongeveer eens in de 2 à 3 weken een lesdag. Daarnaast ben je gemiddeld 4 tot 6 uur per week kwijt aan zelfstudie en het maken van opdrachten.

 

Waar wordt de les gegeven?

De leslocatie wordt samen met jouw werkgever bepaald.

 

Meer informatie

Helpdesk NCVB Bedrijfsopleidingen

T  013-5397077
E  ncvbhelpdesk@ncvbbedrijfsopleidingen.nl
I  www.ncvbbedrijfsopleidingen.nl

NCVB Bedrijfsopleidingen partner in talentontwikkeling