Opleiding Begeleider gehandicaptenzorg

Wil je graag een mbo-diploma halen waarbij je werken en leren goed kunt combineren? Dan is een opleiding via “Het Opleidingshuis” van NCVB Bedrijfsopleidingen de oplossing!

Jouw werkgever heeft samen met NCVB Bedrijfsopleidingen de mbo-opleiding Begeleider gehandicaptenzorg ontwikkeld. Deze opleiding is afgestemd op de dagelijkse praktijk van jouw organisatie.

 Wat levert de opleiding mij op?

  • Je volgt een opleiding die past bij jouw dagelijkse werkzaamheden
  • Je versterkt je positie op de arbeidsmarkt
  • Een opleiding volgen draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling
  • Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel landelijk erkend mbo-diploma

 

Het beroep

Als Begeleider gehandicaptenzorg ondersteun en begeleidt je cliënten met een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking bij het zelfstandig wonen, bij hun dagbesteding of in hun vrije tijd. Je bent een echt mensen-mens en ziet wat iemand wél kan en hebt aandacht voor de verschillende problemen die de handicap met zich meebrengt. Je helpt de cliënt te leven met de beperking, het behouden of vergroten van de eigen regie, het bevorderen van de kwaliteit van leven en/of het zo veel mogelijk voorkomen van ongemak.

 

Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding alles wat je moet weten over het bieden van begeleiding en zorg. Hierbij heb je een ondersteunende en activerende rol. Je leert hoe je de cliënt kunt ondersteunen bij dagelijkse activiteiten zoals persoonlijke verzorging en huishouden, maar ook op het gebied van sociale vaardigheden. Daarnaast leer je hoe je met verschillende typen cliënten om moet gaan. Keuzedelen, Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap zijn ook onderdeel van de opleiding.

 

Diploma en vervolgopleidingen

Na het afronden van de opleiding ontvang je het mbo-3-diploma Begeleider gehandicaptenzorg. Vervolgens kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld naar Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

 

Toelatingseisen

Je kan deelnemen aan de opleiding met:

  • een mbo-2-diploma
  • een vmbo-diploma (kb, gl of tl)
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo
  • een gelijkwaardig diploma
  • een screening (bijvoorbeeld op basis van relevante praktijkervaring)

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je volgt de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent dat je werkt en leert tegelijk. Tijdens de opleiding word je begeleid door zowel mensen uit je organisatie als mensen vanuit NCVB Bedrijfsopleidingen. Samen zorgen zij ervoor dat je voldoende ondersteuning krijgt. De wettelijke duur van de opleiding is 2 jaar. Tijdens de intake wordt per individu bekeken of er kan worden afgeweken van deze duur. De opleiding zal voor jou minimaal 1,5 jaar duren. De lesplanning wordt in overleg met jouw werkgever gemaakt. Je hebt ongeveer eens in de 2 à 3 weken een lesdag. Daarnaast ben je gemiddeld 4 tot 6 uur per week kwijt aan zelfstudie en het maken van opdrachten.

 

Waar wordt de les gegeven?

De leslocatie wordt samen met jouw werkgever bepaald.

 

Meer informatie

Helpdesk NCVB Bedrijfsopleidingen

T  013-5397077
E  ncvbhelpdesk@ncvbbedrijfsopleidingen.nl
I  www.ncvbbedrijfsopleidingen.nl

NCVB Bedrijfsopleidingen partner in talentontwikkeling